Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänst larmas
Vanliga brandorsaker i våra hem är elfel och överhettningar av olika slag, till exempel brand i TV, diskmaskin eller torktumlare. Därför bör du ALDRIG lämna din bostad med någon maskin igång! Andra vanliga orsaker till brand i hemmet är kvarglömda levande ljus eller att man har glömt att ta bort kastrullen/stekpannan från den påslagna plattan.
I informationsfilmen från FRIS (Föreningen Räddningskårer i Samverkan) får du viktig information om brandskyddet i en bostad. Filmen handlar om brandorsaker, hur man på bästa sätt skyddar sig mot brand och hur man ingriper om en brand skulle uppstå. Filmen är ca 5 minuter lång.
FRIS erbjuder även kostnadsfria utbildningar inom brandskydd. Det finns flera olika utbildningar som riktar sig mot olika målgrupper. Läs mer på FRIS webbplats
De flesta som omkommer i bränder dör av att de inandats brandgaser. Se därför till att du snabbt blir varnad genom att ha en fungerande brandvarnare. Idag kostar den under hundralappen och är lätt montera. Brandvarnaren ska placeras på den högsta punkten i din bostad eftersom röken stiger uppåt. Har du flera våningar bör det finnas en brandvarnare på varje våning. Det är även bra att placera en brandvarnare i närheten av sovrummet. Placera aldrig brandvarnaren i köket eller i närheten av en öppen spis eller kakelugn.
Brandvarnaren drivs av ett "vanligt" batteri, som normalt varar i ett år. En god regel kan därför vara att du byter batteriet den första advent varje år. Du kan även anmäla dig för en gratis sms-påminnelse här
Är du osäker på om din brandvarnare fungerar kan du trycka på testknappen. När batteriet börjar ta slut piper brandvarnaren. Detta hör du inte om du är bortrest några dagar. Därför bör du alltid testa din brandvarnare när du kommer hem. Ska du sova borta och vill känna dig trygg kan du ta med dig en resebrandvarnare.
Lagen om skydd mot olyckor ställer krav på den enskilde att ha ett skäligt brandskydd. För hemmet kan det innebära en brandvarnare och släckutrustning. En 6 kg pulversläckare räcker för att släcka mindre bränder som uppkommer i hemmet, i fritidshuset, i båten eller på kontoret. Släckaren ska vara certifierad av SIS eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.
Det kan även vara en bra idé att komplettera med en brandfilt för att snabbt kunna släcka brand i kläder.
Gå inte igenom röken!
När du kommer till en ny plats eller lokal, kolla alltid efter utrymningsvägar så du vet var de är placerade ifall olyckan är framme.
Flytta kastruller från kokplattan och försök att kväva branden med ett lock. Använd aldrig vatten om branden uppstår i margarin, olja eller annat fett.
Dra ut kontakten, häll vatten på brandhärden och försök få ut apparaten i det fria. Branden startar oftast med rökutveckling.
Är branden liten och du har utrustning att släcka med, närma dig branden i låg ställning och spruta på brandhärden. Kryp under röken.
Stäng dörren till det utrymme där brand uppstått, varna omgivningen och larma räddningstjänsten. Lär dig begreppen NER UNDER RÖKEN och STÄNG IN BRANDEN.
När det är kallt ute eldar många i sina braskaminer, men alla eldar inte på rätt sätt. Om du lägger in för mycket ved kan temperaturen i skorstenen bli för hög och orsaka brand i omgivande bjälklag. Fel typ av bränsle eller dåligt torkad ved orsakar tjäravlagringar på insidan av skorstenen som sedan kan orsaka soteld, som i sin tur kan ge antändning av bjälklaget.
Här är viktiga tips för dig som ska ladda din telefon, hoverboard, elcykel, drönare, elsparkcykel eller andra typer av eldriven apparatur.
Vid laddning (och förvaring) av elcyklar, elmotorcyklar och andra liknande fordon i anslutning till flerfamiljshus, arbetsplatser eller skolor rekommenderar räddningstjänsten att detta sker utomhus eller i välventilerade utrymmen, exempelvis i cykelförråd med separat frånluft, utan överluft till annan brandcell. Utrymmet bör vara brandtekniskt avskilt från övriga utrymmen, det bör vara tydligt skyltat samt utan lättantändligt material.
Ett problem med brinnande litiumjonbatterier är att viss forskning har påvisat att de kan avge vätefluorid. Det är en gas som är annorlunda än "vanlig" brandrök då den är giftig redan vid låga koncentrationer och besvärligare att behandla efter inandning.
Ett brinnande litiumjonbatteri har ett annorlunda brandförlopp i förhållande till sin storlek än de flesta andra bränder i en bostad. Det innebär också att när branden detekteras av en brandvarnare så kan det redan vara för sent att utrymma utan att andas in den farliga röken. Inte nödvändigtvis livshotande, men ändå så det ger hälsoproblem. Dessutom brinner även små litiumjonbatterier med hög temperatur vilket gör dem till potenta brandstiftare.
Allmänna villkor och ordningsregler för eldning
Vid höga brandriskvärden kan förbud mot eldning utomhus utfärdas
Här får du information om verksamheterna, vad du ska göra om något inträffar samt vilka krav som ställs på företage...
Ingen ska behöva avsluta sitt liv. Självmord går att förhindra.
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser